راه های مقابله با تب کریمه کنگو
از خرید دام زنده و گوشت خارج از نظارت دامپزشکی خودداری کنید و بههیچوجه، دام را در خانه یا معابر عمومی ذبح نکنید
گروه سلامت- پزشک متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با توجه به نزدیک شدن به عید سعید قربان، نکاتی را درباره تب کریمه کنگو و پیشگیری و مقابله با این بیماری بیان کرد و گفت: تب کریمه یک بیماری ویروسی حاد و مشترک بین انسان و دام است که بهوسیله ویروسی به نام «نایروویروس» از خانواده «بونیاویریده» منتقل میشود. دکتر «عباس ارجمند» با بیان این که این بیماری عمدتاً از طریق گزش کنه آلوده، تماس مستقیم با خون، ترشحات یا گوشت دام آلوده به انسان سرایت میکند. افزود: ویروس میتواند در دام بدون علایم خاصی وجود داشته باشد، اما در انسان باعث بروز علایم شدید و خطرناک میشود. افراد شاغل در دامداری، کشتارگاهها، بخش کشاورزی و حتی خانمهای خانهدار در معرض خطر بالاتری هستند.
چگونه مبتلا می شویم؟
وی در پاسخ به این سوال که چگونه به تب کریمه کنگو مبتلا میشویم و علایم آن چیست؟ راه های اصلی انتقال بیماری را برشمرد و عنوان کرد: گزش کنه آلوده(بهویژه کنههایی که به دامها چسبیدهاند)، تماس با خون و ترشحات دام آلوده هنگام ذبح یا آمادهسازی گوشت، مصرف گوشت یا جگر نیمپز و آلوده، تماس با ترشحات بدن بیماران مبتلا(در مراکز درمانی) از روش های انتقال این بیماری است. دکتر «ارجمند» ادامه داد: علایم بیماری معمولاً یک تا ۳ روز پس از تماس با ویروس ظاهر میشود و شامل تب ناگهانی و شدید، درد عضلانی، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم، خونریزی از لثه، بینی یا نقاط تزریق و در موارد شدید، خونریزیهای داخلی و مرگ است.
آیا درمان دارد؟
این پزشک متخصص با اشاره به این که در حال حاضر واکسن مؤثری برای درمان این بیماری در انسان وجود ندارد، خاطرنشان کرد: درمان بیماری بیشتر حمایتی است، یعنی کاهش علایم و کنترل عفونت با مصرف مایعات، داروهای ضد تب و در برخی موارد داروهای ضد ویروسی مانند ریباویرین. وی یادآور شد: تشخیص زودهنگام و مراقبت پزشکی مناسب در کاهش مرگومیر نقش کلیدی دارد. در صورت مشاهده علایم مشکوک، بهویژه پس از تماس با دام یا گزش کنه، باید سریعاً به مرکز درمانی مراجعه شود.
توصیههایی برای پیشگیری از تب کریمه کنگو
وی توصیه هایی را نیز برای پیشگیری از تب کریمه کنگو مطرح و بیان کرد: از خرید دام زنده و گوشت خارج از نظارت دامپزشکی خودداری کنید و تنها به مراکز مجاز و کشتارگاههای رسمی مراجعه کنید. بههیچوجه، دام را در خانه یا معابر عمومی ذبح نکنید. این کار خطر جدی برای سلامت خانواده و جامعه دارد. وی اضافه کرد: هنگام خُرد کردن گوشت یا جگر، از دستکش استفاده کنید. گوشت را قبل از مصرف حداقل ۲۴ ساعت و جگر را ۴۸ ساعت در دمای یخچال(۴ درجه سانتیگراد) نگهداری کنید و حتماً بهطور کامل بپزید. وی افزود: ذبح دام را در کشتارگاه انجام دهید و از گوشت مورد تایید دامپزشکی استفاده کنید. پس از مرحله پیش سرد با پوشیدن دستکش، گوشت را قطعه قطعه کنید. دکتر «ارجمند» با تاکید بر این که افرادی که دام را ذبح میکنند باید از دستکش، چکمه، ماسک و لباس مناسب استفاده و ابزار خود را ضدعفونی کنند و خونابهها نیز باید بهطور بهداشتی دفع شوند. بیان کرد: از دستکاری و له کردن کنه روی بدن دام خودداری کنید. در صورت مشاهده کنه روی بدن حیوان، به دامپزشک اطلاع دهید. این پزشک متخصص، آموزش را مورد تاکید قرار داد و عنوان کرد: افراد به ویژه کودکان از جدا کردن و له کردن کنه با دست بدون حفاظت پرهیز کنند. دامداران نیز هنگام تماس با دام از لباس های رنگ روشن استفاده و بعد از خروج از محل نگهداری دام، لباس های خود را تعویض کنند. وی گفت: رعایت این نکات میتواند از بروز فاجعههای جبرانناپذیر برای خانواده و جامعه پیشگیری کند.